SL EN DE

Karel Pečko

Karel Pečko se je rodil 29. septembra 1920 v Vuhredu. Leta 1954 je diplomiral na Akademiji za upodabljajočo umetnost v Ljubljani pri prof. Gojmirju Antonu Kosu in se preselil v Slovenj Gradec. Med letoma 1954 in 1962 je kot likovni pedagog poučeval na Nižji gimnaziji in osnovni šoli v Slovenj Gradcu.

Leta 1957 je sodeloval pri ustanovitvi Umetnostnega paviljona, ki ga je sprva upravljal ob svojem rednem delu v šoli, od leta 1963 pa kot njegov ravnatelj.

Od leta 1975 do 1991 je vodil tudi Zavod za kulturo v Slovenj Gradcu. Koroško galerijo likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu je kot direktor vodil do leta 1997.

Poleg slikarstva se je ukvarjal še z oblikovanjem keramike, scenografijo, tapiserijo, mozaikom, vitražem in grafičnim oblikovanjem. Njegova dela najdemo na številnih javnih mestih ter v zasebnih zbirkah po vsem svetu.

Pogosto je razstavljal na skupinskih in samostojnih razstavah doma in v tujini. Deloval je tudi kot mentor Jožetu Tisnikarju, Antonu Repniku in mnogim drugim.


Galeriji je dal strokovni ugled in jo postavil na mednarodno prizorišče. S svojimi svetovljanskimi nazori ter številnimi projekti kulturne izmenjave s tujino je deloval kot izjemen promotor Slovenj Gradca, prek vrste mednarodnih razstav pa je v Slovenj Gradec pripeljal mnoge vrhunske umetnike in znane politične osebnosti.

 

Gradnja galerije l. 1966


Za svoje delo na likovnem in galerijskem področju je prejel več nagrad in priznanj: Prešernova nagrada okraja Maribor leta 1965, Bernekerjeva nagrada 1975, Valvasorjeva nagrada 1981, srebrni častni znak Republike Slovenije leta 1996, državno odlikovanje zlati red za zasluge pri prebujanju demokratične in svobodne misli leta 2009 ter istega leta še najvišje avstrijsko državno odlikovanje, častni križ za znanost in umetnost I. reda. Bil je častni občan Mestne občine Slovenj Gradec.

 

Karel Pečko pri postavljanju skulpture Združeni akademskega kiparja Draga Tršarja v Parku miru leta 1978

 

Po njem se imenuje Ustanova – Fundacija akademskega slikarja Karla Pečka, kateri je ob ustanovitvi podaril 252 svojih slik iz obdobja 1946–1990 in vanjo pritegnil še druge donatorje. Fundacija podeljuje štipendije nadarjenim študentom s področja umetnosti in humanistike.

 

Karel Pečko in Inge Morath, foto: Stojan Kerbler


Karel Pečko je umrl 2. maja leta 2016 v Slovenj Gradcu.

 

Vir: Koroška galerija likovnih umetnosti

 

 

 

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.