SL EN DE

O fundaciji

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ustanova – Fundacija akademskega slikarja Karla Pečka (Fundacija) je bila ustanovljena 25. marca 1997 z aktom o ustanovitvi. Je neodvisna in samostojna ustanova splošno koristnega in trajnega namena. Prispeva h kulturnemu napredku Koroške regije, širitvi slovenske kulture, znanstvene in druge ustvarjalnosti s področja humanistike in umetnosti ter ohranjanje kulturne in naravne dediščine.

Ustanova nosi ime po Karlu Pečku (29. septembra 1920 - 2. maja 2016), slikarju, pedagogu, dolgoletnemu direktorju Galerije (sedaj Koroške galerije likovnih umetnosti), ki ji je dal strokovni ugled in jo postavil na mednarodno prizorišče, mentorju nadarjenim posameznikom, med njimi tudi Jožetu Tisnikarju in Antonu Repniku ter mnogim drugim. S številnimi odmevnimi razstavami je znal vrednote likovne umetnosti približati ljudem vseh starosti in okolij ter obiskovalce navdušiti zanjo, da so lahko preko nje vstopali v svet lepote in razširjali duha ter bogatili svoj vsakdan. Karel Pečko se je  razdajal na vse strani, poleg tega pa neutrudno ustvarjal svoj slikarski opus. Ves svoj prosti čas pa je posvetil Slovenjgradčanom in Korošcem. S svojimi svetovljanskimi nazori ter številnimi projekti kulturne izmenjave s tujino je deloval kot izjemen promotor Slovenj Gradca v Sloveniji in širše. Izjemnega pomena pa je, da je botroval pridobitvi častnega naziva, ki ga podeljuje Generalna skupščina OZN, to je naziva Mesto glasnik miru, ki ga je Slovenj Gradec pridobil leta 1989.

V zadnjih dveh desetletjih njegovega življenja je v krogu slovenjgraških intelektualcev nastala zamisel o ustanovitvi fundacije, ki naj bi prevzela in nadaljevala nekatere od njegovih plemenitih idej ter pomagala mladim Korošcem s kateregakoli področja umetnosti ali humanistike. Fundacija nosi ime svojega soustanovitelja, akademskega slikarja Karla Pečka, ki ji je podaril 252 svojih slik iz obdobja 1946 – 1990 in vanjo pritegnil še druge donatorje. Njeno plemenito poslanstvo je usmerjeno v štipendiranje študentov umetniških in humanističnih smeri s stalnim prebivališčem na območju koroške regije, kakor tudi ohranjanje spomina in razširjanje plemenitih idej Karla Pečka, častnega občana mesta Slovenj Gradec in njegovega ambasadorja.   

 

Karel Pečko vodi po razstavi Mir, humanost in prijateljstvo med narodi l. 1966


V slabih 30 letih delovanja fundacije je štipendijo Fundacije prejemalo 31 študentk in študentov iz Koroške. Izbrali so najrazličnejše študije s področij umetnosti in humanistike (osem s področja glasbene umetnost, pet likovne umetnosti, štiri umetnostne zgodovine, ostali pa z različnih drugih področij). V letošnje študijskem letu štipendijo prejema Tanja Klančnik, študentka staro-cerkvenega solopetja na dveh visokošolskih ustanovah v avstrijskem Grazu.

Fundacijo upravljajo njeni organi: kot so skupščina (predstavniki ustanovitelji), uprava (imenovani s sklepom skupščine) in nadzorni odbor. Marca 2023 je bila imenovana nova uprava, v sestavi: Petra Čeh (KGLU), Benjamin Kramljak (Nieros Metal), Silvo Pritržnik (Lesoteka), Franc Gornjak (s. p.), Tilen Klugler (Mestna občina Slovenj Gradec) in podpredsednik Gorazd Fele ter predsednica, dr. Silva Roncelli Vaupot. V novem nadzornem odboru pa delujejo: dr. Kornelija Marzel (predsednica), dr. Nado Vodopija, Vinko Hajtnik Murko in Boris Kamenik. Delo vseh je prostovoljno.

 

Razstava Pečkov Slovenj Gradec, 2020, foto: Tomo Jeseničnik


Ključni cilji fundacije, ki jih je zastavila uprava so povezani s podeljevanjem štipendij (vsaj ena na leto) in pridobivanjem sponzorskih in drugih sredstev zanje ter promocija bivših štipendistov v domačem okolju in njihovo povezovanje vanj. Poleg tega pa so pomembni cilji povezani z reaktiviranjem prostorov bivše rezidence in ateljeja akademskega slikarja Karla Pečka, ki bi dobili novo namembnost ter postali dostopni za manjše prireditve in kulturne dogodke, kar bi bila velika pridobitev na mesto. Omogočili bi oživljanje in nadaljevanje plemenitih zamisli velikega vizionarja Karla Pečka, povezanih z mirom, humanostjo in sodelovanju in sožitju ljudi različnih ras in kultur.

Načrti so smeli in z veliko entuziazma prostovoljcev, ki delujejo v vseh organih fundacije ter sodelovanja drugih in podpore Mestne občine Slovenj Gradec bo to možno uresničiti.

 

dr. Silva Roncelli Vaupot, predsednica Fundacije akademskega slikarja Karla Pečka

  Ustanovna skupščina fundacije je bila 13. septembra 1996, foto: atelje Metoda

 

 

 

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.