SL EN DE

Plešivški mlin

Plešivški mlin

Na začetku idilične dolinice nad sotesko Kaštel se nahaja Plešivški mlin. Prvi lastnik Plešivškega mlina je bil pred približno 500 leti grof Plešivčnik. V tem mlinu so mleli grof in bližnji kmetje, ki so imeli svoja žita. Mlin je obratoval vse do leta 1958, nato pa ga zaradi dotrajanosti ni bilo mogoče več uporabljati.

Leta 2005 so gozdarji najprej obnovili jezero, nato se je začela obnova pri zidovih, saj so bili skoraj porušeni, čez čas pa je mlin dobil pravo obliko in 30. avgusta leta 2008 je mlin spet po dolgem času pognala voda. Ob mlinu raste drevored divjega kostanja, in to na nadmorski višini 860 m, kar je nedvomno posebnost v Sloveniji. Če nadaljujemo pot naprej, kmalu pridemo do Plešivškega dvora, kjer žal vidimo le sledove temeljev nekdaj največje in najlepše kmečke domačije svobodnjakov na pobočjih Uršlje gore. Pot, speljana po rastiščih smrekovih gozdov, nas pripelje do najvišje točke kmetije Verneršek (Vernerica) pod Plešivško kopo (1421 m), od tu je izredno lep pogled na Uršljo goro, proti Šoštanju in Savinjskim Alpam.
Vernarica je ena izmed redkih "živih" kmetij na tem delu uršljegorskega pobočja, njena vrata pa vedno gostoljubno odprta tudi za pohodnike.

Vztrajnejši pohodniki lahko pot nadaljujejo tudi do najvišje ležeče cerkve v Sloveniji imenovane cerkev sv. Uršule, priljubljenemu cilju romarjev in planincev v vseh letnih časih.


Informacije:

gospod Vinko Klančnik (031 691 504)


Fotogalerija

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.