SL EN DE

Moj Pečat

Mestni svet je na svoji seji 3. 2. 2022 sprejel sklep, na podlagi katerega bo občina namenila 200.000,00 EUR za projekte participativnega proračuna z imenom Moj pečat.

Mestna občina Slovenj Gradec bo tako za potrebe procesa participativnega proračuna občino razdelila na tri volilne enote, znotraj katerih bo mogoče predlagati in glasovati za projekte v skupni vrednosti do 64.000 EUR. Vsak predlagani projekt bo lahko v vrednosti med 5.000 in 20.000 EUR ( z vključenim DDV ). Tematika, na katero se bodo projekti lahko nanašali, je prosti čas in zdrav življenjski slog ter digitalizacija.

Za potrebe izvajanja projekta so bila oblikovana posebna merila, ki opredeljujejo, kakšne projektne predloge lahko občani podajo. Ti morajo biti podani do 26. aprila 2022 na za to pripravljenem obrazcu. Projektni predlogi, ki ne bodo ustrezali merilom, ne bodo oddani na ustreznem obrazcu ali pa bodo oddani prepozno, ne bodo uvrščeni na glasovanje. Predlagatelji morajo imeti stalno bivališče na območju občine in biti na dan oddaje pobude stari najmanj 15 let.


Za legitimnost procesa bo skrbela štiričlanska komisija, imenovana s strani župana, ki bo potrdila merila, umestila predloge na glasovanje in potrdila rezultate glasovanja.


Potek procesa:

 

V marcu in aprilu bodo po vaških skupnostih in mestnih četrteh izvedene posvetovalne delavnice.


Glasovanje bo potekalo v juniju, nato pa se bodo do konca leta 2023 izglasovani projekti tudi izvedli.   

NAGOVOR ŽUPANA

Spoštovane občanke, spoštovani občani,

z velikim veseljem in ponosom lahko sedaj tudi uradno sporočim, da smo v MO Slovenj Gradec, prvič v zgodovini našega mesta pristopili k izvajanju participativnega proračuna, kar je bila tudi moja želja ob nastopu županskega mandata. Postopki in priprava izvedbe so dolgotrajni in zahtevni, sedaj pa nam je uspelo zagotoviti tako sredstva kot tudi strokovno podporno okolje, da lahko k projektu končno tudi pristopimo.

O participativnem proračunu ste bili v naši komunikaciji in skozi obveščanje javnosti gotovo že obveščeni. Njegova izvedba predstavlja izjemno priložnost aktivacije občanov pri izbiri projektov, ki jih občine v svoje redne proračune morda ne bi vključile, pa jih občani potrebujejo ali si jih želijo. V prihajajočih tednih vas bomo tako povabili k oddaji predlogov in idej preko obrazcev, ki jih boste lahko sneli skupaj z gradivom. Ustreznost predlogov in idej bo nato ovrednotila komisija, sestavljena iz vaših soobčank in soobčanov, ki bo ugotovila, če so predlogi izvedljivi in stroškovno sprejemljivi. Nato pa boste na glasovanju oz. neke vrste volitvah, skozi transparenten in demokratičen volilni postopek, svojo voljo in interese ožjih lokalnih skupnosti lahko izrazili in uveljavili vi.

Participativni proračun je torej eden od načinov neposrednega odločanja občank in občanov, mimo politične volje v mestnem svetu zastopanih struktur, ki ga lahko ponotranjimo kot pozitiven prispevek vsakogar izmed nas, da se aktivno vključi v sooblikovanje naše mestne občine, izboljšanja življenjskih pogojev in bivanjskih standardov. »Moj pečat« je dejansko Vaš pečat uveljavitve izključno vaših interesov in Vaš prispevek k oblikovanju skupne prihodnosti na lokalnem nivoju.

Želel bi si, da to možnost izkoristite v čim večjem številu, zato vabljeni k aktivni udeležbi v celotnem postopku in procesih.

S spoštovanjem.

Tilen Klugler,
župan                

 

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.